samenblij.nl

"Samenblij.nl, waar het hart van jouw gezin straalt!"

Gezond en glanzend haar

Je wilt graag mooi en gezond haar. Maar je worstelt met gespleten punten, met klitten en pluis, met jeuk en schilfers op je hoofdhuid of zelfs met haaruitval. Daar kun je iets aan doen. Met de juiste haarverzorging. Maar nu vraag je je af: hoe stel ik een haarverzorgingsroutine op, wat is een goede haarverzorging en welke haarproducten moet ik gebruiken? Moet daar een moroccanoil masker of moroccan oil bij komen kijken?

Geen zorgen: ik help je stap voor stap een haarroutine op te stellen. Ik schreef een uitgebreide gids voor je, zodat je ontdekt wat het beste is voor je haar en wat je van zowel buitenaf en binnenuit moet doen voor mooi en gezond haar.  

1. Bepaal je haartype

Waarom moet je je haartype bepalen?

Toen ik net op mezelf ging wonen vermoordde ik elke plant die ik had. Ik snapte er niets van. Ik gaf ze toch écht twee keer in de week water.

Maar dat was nou net het probleem: een cactus wil niet evenveel water als een Monstera(gatenplant). Dan gaat die rotten.

Wat voor de een werkt, werkt niet per se voor de ander. Dat is met je haar ook zo. Daarom is het belangrijk te kijken naar je haartype. Als je weet wat de eigenschappen van je haar zijn, kun je beter bepalen wat het nodig heeft.

2. Stel haar- en hoofdhuidproblemen vast

Baseer je haarverzorging niet alleen op je haartype, maar ook op de problemen die je met je haar en je hoofdhuid hebt. Want als je gezond haar wilt, moet je die aanpakken.

Gezond haar en een gezonde hoofdhuid:

  • Is goed gehydrateerd
  • Bevat voldoende olie
  • Is sterk en veerkrachtig
  • Heeft een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5
  • Krijgt van binnenuit voldoende voedingsstoffen om gezond haar te groeien
  • Heeft een goede doorbloeding (hoofdhuid)
  • Is vrij van woekerende schimmels, schadelijke bacteriën en problemen in de celdeling(hoofdhuid)

Is er iets uit balans? Dan krijg je problemen, zoals droog en beschadigd haar, haaruitval of jeuk, schilfers en ontstekingen. Je moet je haarroutine zo opbouwen dat je de balans terugbrengt. Dan krijg je weer gezond haar.

3. Knip gespleten punten af

Is je haar zo ernstig beschadigd dat je gespleten punten en witte breukjes ziet? Dan zit er maar één ding op: knip ze af. Dan voorkom je dat ze verder splijten.

Heb je maar een paar gespleten punten en wil je niet te veel lengte van je haar verliezen? Knip dan elke gespleten punt apart. Dat noem je de Search & Destroy-methode. 

4. Vermijd dingen die je haar beschadigen

In veel gevallen veroorzaken we onze haarproblemen zelf. Omdat we dingen doen die ons haar beschadigen.

Dat kun je nooit helemaal voorkomen, want je borstelt je haar, je wast het en je slaapt erop. En ook die heel doodnormale dingen beschadigen je haar.

Maar wat moet je dan? Probeer je haar zo min mogelijk te beschadigen als je kan. En vermijd in ieder de dingen die extreem veel schade veroorzaken, zoals het blonderen van je haar.